۱۳ نشانه کارمندی که قصد ترک سازمان شما را دارد
برای اینکه به مدیران شرکتها کمک کنیم بدانند کارمندان چه زمانی در آستانه ترک شرکت هستند, بارها این پرسش را از خود پرسیدهایم که «رفتارها یا تغییرات رفتاری پیش از ترک سازمان کدامند؟»و در پاسخ به مجموعهای از رفتارهای به نمایش گذاشته شده از سوی کارکنان دست پیدا کردیم که میتوان از آنها بهعنوان شاخصهای پیشبینیکننده نسبتا مناسبی برای ترک داوطلبانه سازمان یاد کرد. این بررسیها در پی نتایج انقلابی پژوهش دو روانشناس به نامهای دیوید باس و تاد شکلفورد شکل گرفته است.
بهمنظور بررسی نمودهای این پدیده در سازمان، ابتدا مجموعهای گسترده از تغییرات رفتاری شناسایی شد که بهعنوان نشانههایی از عزم کارکنان به ترک سازمان در آینده قلمداد میشود. از حدود ۱۰۰ مدیر درخواست کردیم به این سوال پاسخ دهند: «برای چند لحظه به همتایان و زیردستان خود که بهصورت داوطلبانه خواستار ترک سازمان هستند، فکر کنید.
به نظر شما رفتار آنان در طول ماههای گذشته چه تغییراتی داشته است؟» افزون بر این، از آنها خواستیم تغییرات رفتاری خود را قبل از اینکه شغل پیشین خود را ترک کنند، توصیف کنند. پاسخ به این پرسشها به حدود ۹۰۰ رفتار مختلف پیش از ترک کار انجامید. پاسخدهندگان به سوال به رفتارهای نسبتا عجیب و غریبی اشاره میکردند (برای مثال، عدم توجه به ظاهر، برخورد تهاجمی با سایر کارکنان) و در عین حال به مجموعهای از رفتارهای رایج نیز اشاره داشتند (تمایل کمتر به انجام پروژههای خاص یا کاهش حضور در جلسات کارکنان).
در فاز بعدی پژوهش لیست ۹۰۰ رفتار گردآوری شده، ویرایش و بهصورت پرسشنامهای متشکل از ۱۱۶ رفتار طراحی شد. پرسشنامه تهیه شده در اختیار سه گروه دیگر از مدیران قرار گرفت. گروه اول به فراوانی تعداد هر یک از رفتارهای ذکر شده در میان کارکنانی که سازمان را قبلا ترک کرده بودند، امتیاز دادند. به این ترتیب نیمی از ۱۱۶ رفتار موجود در لیست بهدلیل اینکه به ندرت رخ میدادند، حذف شدند.
در مرحله بعدی، پرسشنامه ویرایش شده برای بار دوم در اختیار گروهی دیگر از مدیران قرار گرفت. از این گروه خواسته شد به فراوانی تعداد رفتارها در کارکنان فعلی خود امتیاز دهند. در ادامه فرآیند، پاسخهای گروه دوم بررسی و پرسشنامهای در قالب مجموعهای از ۱۳ رفتار که به بهترین شکل نشاندهنده تمایلات آتی کارکنان نسبت به ترک سازمان بود، تهیه شد. در نهایت، با بررسی مجدد یافتهها به کمک گروه سوم مدیران، از آنان خواستیم رفتارهای کارکنان خود را در قالب ۱۳ رفتار نهایی توصیف کنند. رفتارهای پیش از ترک کارکنان عبارت بودند از:
۱. کاهش بیش از حد معمول بهرهوری فرد
۲. کاهش بیش از حد معمول تمایل نسبت بهکار تیمی
۳. کاهش بیش از حد معمول انجام حداقل کار روزانه
۴. کاهش بیش از حد معمول تلاش برای جلب رضایت مدیر
۵. کاهش بیش از حد معمول تعهد به جدول زمانی بلندمدت در انجام وظایف
۶. بروز نشانههایی از تغییرات منفی در نگرش
۷. کاهش بیش از حد معمول انگیزه
۸. کاهش بیش از اندازه تمرکز بر موضوعات کاری
۹. ابراز مکرر نارضایتی از شغل
۱۰. ابراز نارضایتی از سرپرست
۱۱. ترک سازمان قبل از پایان ساعت اداری به صورت مکرر
۱۲. نبود شور و اشتیاق برای انجام ماموریتهای سازمان
۱۳. کاهش اشتیاق و تمایل نسبت به تعامل با مشتری
مهمترین و جالبترین بخش از فاز دوم تحقیقات رفتارهایی بود که در طول فرآیند غربالگری حذف شدند. دقت کنید که ۱۳ رفتار اصلی شامل این رفتارها نبودند: پوشیدن لباسهای رسمی، جا گذاشتن نسخهای از رزومه کنار چاپگر، یا تعطیل کردن کار برای رسیدن به قرارهای ملاقات مکرر با پزشک. اینها و بسیاری از رفتارهای مشابه که بهعنوان نشانههای کلیدی خروج قریب الوقوع کارکنان وارد فرهنگ عامه مدیران شدهاند، به ندرت در میان کارکنان قابل مشاهده هستند. چنین رفتارهایی را میتوان بهعنوان نشانههای ترک سازمان در نظر گرفت، اما نه نشانههایی که مانند ۱۳ نشانه اصلی بهطور مداوم در طیف گستردهای از صنایع و مشاغل مشترک باشند.
در مرحله پایانی این پژوهش بر موضوع دقت ۱۳ رفتار اصلی در پیشبینی احتمال ترک سازمان از سوی کارکنان تمرکز کردیم. در ژانویه و فوریه ۲۰۱۴، از تعداد زیادی از مدیران سازمانهای مختلف درخواست کردیم از لیست ۱۳گانه رفتارها برای ارزیابی تغییرات رفتاری گروهی تصادفی از کارکنان خود استفاده کنند. ۱۲ ماه بعد، برای گردآوری اطلاعاتی پیرامون ادامه حضور این کارکنان در سازمان با مدیران تماس گرفته شد. پس از بررسی آماری رفتارهای متعدد پیشبینیگر ترک سازمان در قالب متغیرهای جمعیت شناسی مشخص شد. مقیاسهای ما هنوز هم نشانگر ترک داوطلبانه سازمان از سوی کارکنان بودند.
پرسش منطقی بعدی این است که شما بهعنوان یک مدیر با مشاهده چنین رفتارهایی چه باید بکنید؟ توصیه ما به مدیران تمرکز بر حفظ کارکنان ستارهدار (در آستانه ترک) در کوتاهمدت است. معمولا سازمانها مشکل ترک کار نیروی انسانی خود را با موضوعاتی در مقیاسهای گستردهتر از قبیل رضایت شغلی یا بهبود تعامل در سطوح مختلف حل میکنند. این استراتژیها تا حدودی کارآمد هستند، اما طراحی و اجرای آنها زمانبر است. دقت به ریسکها و عواقب ترک کارمندی خاص به شما اجازه میدهد زمان و منابع خود را صرف کارکنانی کنید که بیشترین ارزش را برای سازمان شما به ارمغان میآورند و ترک سازمان از سوی آنان بسیار قریب الوقوع به نظر میرسد.
روشهای بسیاری برای سرمایهگذاری جهت حفظ کارکنان در حال ترک وجود دارد: افزایش پرداختیها، ارتقای شغلی، پیشنهاد کار در پروژههای خاص و… یکی از تکنیکهای مفید، انجام مصاحبههایی با هدف ممانعت از ترک سازمان است. به جای مصاحبههایی که در آنها از افراد پرسشهایی مبنی بر دلایل ترک سازمان پرسیده میشود، بهتر است از مصاحبههایی استفاده شود که از مولفههایی برای حفظ کارمندان کارآمد و ارزشآفرین استفاده میکند.
کارکنان در آستانه ترک سازمان اغلب مشتریان و اطلاعات مربوط به محصولات سازمان شما را با خود به خارج از سازمان میبرند. همانطور که اغلب ما میدانیم ترک غیرمنتظره کارمندان میتواند شکافی بسیار عمیق در ساختار سازمان ایجاد کند که عواقب قابلتوجهی هم به دنبال خواهد داشت. درحالیکه هیچ تضمینی مبنی بر ترک حتمی کارکنان به دنبال به نمایش گذاشتن رفتارهای خاص وجود ندارد، رفتارهای مذکور فقط با هدف پیشگیری از بروز رفتارهای ناخوشایند باید مورد توجه قرار بگیرند.
منبع: HBR
دنیای اقتصاد
0 comments